Logo

PROFIL PENGARAH MACA


Biografi
PROFIL PENGARAH AKADEMI PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA

YBhg. Dato’ TPj Hj. Idris bin Zaharudin telah berkhidmat selama 32 tahun bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang dahulunya dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah Malaysia (BPR). Anak jati Johor yang dilahirkan pada 25 Mac 1967 ini berkelulusan Ijazah Pengurusan Perniagaan dari Universiti Utara Malaysia (UUM).

Memulakan kerjaya sebagai pegawai BPR pada tahun 1992, beliau telah berkhidmat dalam pelbagai bidang, antaranya bidang penyiasatan; perisikan; dasar, perancangan dan penyelidikan; dan kini mengemudi bidang akademik dan program latihan berkaitan pencegahan rasuah yang melibatkan pegawai SPRM lantikan baharu, pegawai SPRM yang sedang berkhidmat serta pegawai-pegawai dalam sektor awam, swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLCs).

Berdasarkan pengalaman luas beliau dalam perkhidmatan bersama SPRM, beliau telah dilantik sebagai Pengarah MACA pada 1 Ogos 2017. Beliau juga telah dilantik sebagai Pengerusi Jawatankuasa Pengambilan Pegawai SPRM Gred P41 dan P29.

Di peringkat antarabangsa, beliau telah diundang sebagai panel untuk membentangkan topik-topik terkini berkaitan pencegahan rasuah, antaranya pembentangan kertas kerja bertajuk ‘Innovation in Professional Legal Education: Current Problems and New Opportunities’ dan ‘The Basic Training and Higher Education Programme for MACC Officers’ untuk Jurnal LEA sempena persidangan antarabangsa anjuran The Law Enforcement Academy of Uzbekistan (LEA). Selain itu, beliau turut menyertai program Advanced Leadership and Management anjuran bersama oleh Madinah Institute of Leadership and Entrepreneurship (MILE) dan Razak School of Government (RSOG). Ternyata, beliau mempunyai visi yang jelas untuk menjadikan MACA sebagai institusi latihan berkaitan pencegahan rasuah yang terulung di peringkat global.

Beliau telah dianugerahkan pingat Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) pada tahun 2017 yang membawa gelaran Dato’. Beliau juga telah menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada tahun 1998, 2002, 2003 dan 2009 dan MACA pada tahun 2019. Beliau turut dianugerahkan Pingat Khidmat Cemerlang SPRM pada tahun 2021 dan Pingat Khidmat Jaya SPRM pada tahun 2022.